Jajka Fabergé
Pierwsze jajko powstało w 1884 roku w pracowni nadwornego złotnika carskiego Petera Carla Fabergé, na zamówienie cara Aleksandra III Romanowa. Był to prezent wielkanocny dla żony Marii. Od tego czasu, aż to wybuchu rewolucji powstały 54 jajka. W późniejszych latach marka przechodziła z rąk do rąk. Współcześnie tradycja jest kontynuowana – mogliśmy podziwiać jajko milenijne, najnowszym słynnym dziełem jest zaś „jajko faz Księżyca”.
Jajka Fabergé to precyzja i doskonałość, ale także ogromne pieniądze zaklęte w owalnym kształcie. Od czasów carskich były wykonywane z najdroższych, najbardziej luksusowych materiałów – złota, srebra, kamieni szlachetnych, kości słoniowej czy masy perłowej. Na tak kosztowny prezent mogły pozwolić sobie tylko najbogatsze osoby. Jednak jajka, oprócz ogromnej wartości, to także najdoskonalszy przykład kunsztu i sztuki jubilerskiej. Fabergé inspirował się wydarzeniami historycznymi. Znane jest jajko nawiązujące do sukni koronacyjnej carycy Aleksandry, w środku którego ukryta była złota miniatura karety koronacyjnej, z siedzeniami z rubinu, szybkami z górskiego kryształu i koroną na dachu! Z jajka Rotszyldów z kolei co godzinę wyskakuje… miniaturowy kogut, który sygnalizuje czas. Zapraszamy do obejrzenia galerii.