Nowoczesne oświetlenie

Karnawałowe koktajle - poznaj techniki miksologii

2011/01/05

Podczas gorących karnawałowych nocy nie może zabraknąć smakowitych drinków. Umiejętne przygotowanie koktajli wymaga kreatywności, zmysłu artystycznego i wiedzy. Radzimy jak za pomocą shakera wstrząsnąć światem. Porażające smakiem i kolorami mieszanki trunków skutecznie ożywią każdą karnawałową imprezę. Sekretem jest receptura, odpowiedni dobór składników, ich proporcji oraz technika mieszania. Te umiejętności może posiąść każdy. Wystarczy krótki kurs koktajlowy.

Tajemna wiedza


Miksologia to dziedzina wiedzy o napojach mieszanych. Jej początki sięgają tradycji angielskiej XVI wieku i zasad sporządzania ponczu. Jednak nieoceniony wkład do nauki wnieśli Amerykanie, którzy rozsmakowali się w Egg Nogg, czyli miksturze rumu z ubitym jajem, śmietanką i dodatkiem cukru, a następnie w XIX wieku stworzyli całąksiążkę gromadzącą trzysta przepisów na drinki. Nowa moda szybko podbiła europejskie salony i tradycyjne puby. Kolorowe drinki piły eleganckie damy i francuskie pokojówki. Mikslogia to nauka, która wymaga wiedzy i doświadczenia oraz wyczucia. Dobieramy smaki i barwy, za pomocą ziół, owoców i urokliwych detali komponujemy smaczny napój, który zagwarantuje świetną zabawę.

Akademia koktajlowa

Sekretem dobrego drinka jest harmonia idealnego połączenia. Mieszamy ze sobą różne alkohole, doprawiamy napojami bezalkoholowymi, dbając jednocześnie o aspekt wizualny. Przygotowując konkretny koktajl, należy ściśle trzymać się receptury i proporcji. Oczywiście możemy przyrządzać wyskokowe napoje bogów na własną rękę, jednak zawsze będzie to eksperyment i ... ryzyko.

Dla osób, które czują w sobie bramański dar, dobrym wyjściem może być szkoła koktajlowa w postaci krótkiego kursu. Możemy robić takie podarunki znajomym - pasjonatom, a także tym, którzy na każdej imprezie katują nas swoimi tajemniczymi miksturami. - Szkoła koktajlowa to interesujący, a przede wszystkim zabawny prezent na czas karnawału. Kurs prowadzi profesjonalista. Uczestnicy mogą nauczyć się podstawowych technik barmańskich. Poznać historię klasycznych koktajli i sposób ich przygotowywania. Smaczkiem są także anegdoty i historie zza baru, najczęściej stosowane przez barmanów sztuczki - mówi Justyna Greczanik- Bełezina z firmy Prezentokracja.pl organizującej eventowe upominki. Niezaprzeczalną korzyścią jest nauka metody nalewania free pouring, czyli napełniania szkła bez użycia miarek, a za pomocą rytmicznego liczenia. Ostatni etap, dekorowanie, wymaga najwięcej wyczucia artystycznego. Osoby nie posiadające tego talentu zapewne ucieszy fakt, iż obecnie minimalizm jest w modzie. W zależności od tego czy przyrządzamy egzotyczną fiestę smaków czy tradycyjną ucztę dla podniebienia korzystamy z takich ozdób jak aromatyczne skórki cytryn czy pomarańczy, cząsteczki owoców, oliwki, wisienki


Przepisy na modne w tym sezonie drinki:

Short drink - Orange Fashion


Składniki:
20 ml wódki ;
sok z ¼ wyciśniętej pomarańczy;
dopełnienie Sprite;
kostki lodu.
mięta
DEKORACJA: cząstki pomarańczy.

Long Drink - Mint Surfer

Składniki:
50 ml wódki;
20 ml likieru melonowego Monin;
20 ml sok ze świeżej cytryny;
50 ml soku jabłkowego;
Sprite jako uzupełnienie.
mięta
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki z kruszonym lodem. Uzupełniamy Spritem.
DEKORACJA: cząstki cytryny, czerwona wisienka koktajlowa.

Long Drink - Sweet Dream

Składniki:
20 ml wódki;
10 ml świeżego soku z cytryny;
40 ml soku ananasowego;
plastry świeżego ogórka;
Sprite jako uzupełnienie.
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu, przekładając plastrami ogórka. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki. Uzupełniamy Spritem.
DEKORACJA: twist z ogórka.

Long Drink - Red Mint

Składniki:
50 ml wódki;
½ świeżej limonki (6 cząstek);
5 listków świeżej mięty pieprzowej;
120 ml soku żurawinowego.
Przygotowanie:
Rozgnieć w wysokiej szklance listki mięty i cząstki limonki. Dodajemy kruszony lód. Wszystkieskładniki mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki.
DEKORACJA: listki mięty.

 

« Poprzedni Artykuł Następny Artykuł »