Noże Haiku
Chroma to firma zajmująca się produkcja noży. Jej produkty wykonywane są z niezwykle trwałej stali japońskiej. Chroma współpracuje z najlepszymi producentami noży na całym świecie, a jej głównym projektantem jest Ferdynand Porsche. Seria Haiku to kolekcja noży stworzona według zasad starożytnej wiedzy o wykuwaniu mieczy samurajskich. To połączenie tradycji i możliwości współczesnej techniki. Nadają się na każdą okazję, dzięki nim precyzyjnie obierzesz, poszatkujesz warzywa i zioła, pokroisz mięso, czy tez wyfiletujesz ryby. Noże Haiku to narzędzie dla wirtuoza kuchni, używają ich uznani na świecie mistrzowie sztuki gotowania.
Kamień do ostrzenia Haiku to ceramiczna osełka wodna przystosowana spejalnie do noży japońskich, które należy ostrzyć pod kątem 15-20o . Drewniana podstwka pozwala pewnie osadzić kamień, co znacznie ułatwi pracę. Przed rozpoczęciem ostrzenia kamień należy moczyć w wodzie przez ok. 15 minut.
Nóż do sushi Sashimi Haiku, jest naostrzony jednostronnie, dzieki czemu rybę można pokroić na plasterki grubości 1mm. Stworzony przede wszystkim z myślą o przyrządzaniu sushi.
Nóż do filetowania ryb Haiku Deba jest przeznaczony specjalnie do obrabiania i cięcia ryb. Bardzo masywny , jednostronnie ostrzony idealnie nada się dla osób, które często przygotowują sushi lub owoce morza.
Japoński nóż kucharza Santoku Haiku Home. Ostrze wykonano z gatunkowej, wysokowęglowej, ultratwardej stali. Znakomicie nadaje się do cięcia i szatkowania warzyw.
Noże z kolekcji Haiku do nabycia w internetowym sklepie SuperWnetrze