Noże kuchenne - najlepsze noże do krojenia
Noże kuchenne są narzędziem bardzo potrzebnym przy pracach w kuchni. Pomagają nam obrać warzywa, pokroić chleb czy wyfiletować mięso. Ich zastosowań jest bardzo dużo, stąd też wynika ich podział na poszczególne rodzaje, biorąc pod uwagę przeznaczenie, do którego zostały stworzone.
Spośród wielu rodzajów noży do kuchni, wyróżnić możemy noże do chleba. Są to bardzo długie noże, zakończone ząbkami, dzięki którym nóż z łatwością przedziera się przez pieczywo, krojąc je na idealne i równe kanapki. Warto kupić nóż do pieczywa wykonany ze stali nierdzewnej, gdyż pozwala ona przez długi czas cieszyć się ostrym ostrzem, a poza tym jest naprawdę solidna i trwała!
Kolejnym typem noży, są noże do obierania warzyw i owoców. Ich cechą charakterystyczną jest krótkie ostrze, lekko zakrzywione w dół. Pozwala to na precyzyjne obieranie zaraz przy skórce, dzięki czemu nie tracimy całej powierzchni ziemniaka czy ogórka. Dzięki niewielkim rozmiarom zmieszczą się bez problemu nawet w niedużej, kuchennej szufladzie, więc zdecydowanie warto je mieć w zanadrzu.
Noże szefa kuchni to duży kaliber noży. Są to noże kuchenne o sporym ostrzu, dłuższym oraz bardziej szerszym, które pewnie trzyma się w dłoni. Ten rodzaj noży pozwoli nam na sprawne poszatkowanie i posiekanie warzyw czy ziół. Mimo swojej nazwy, sprawdzą się także w zaciszu domowej kuchni.
Dla osób szukających tak zwanych noży do wszystkiego, najlepsze będą noże uniwersalne. Posiadają one średniej dlugości ostrze, gładko zakończone, bez wyróżniających się dodatków. Można nimi obrać warzywa, pokroić owoce lub ser, a nawet ukroić kromki chleba. Noże uniwersalne zdecydowanie warto zakupić do swojej kuchni i mieć je zawsze pod ręką.
Do wyboru mamy także różne pomocnicze noże, które nie są może punktem obowiązkowym, ale ich obecność w kuchennej szafce na pewno nie zaszkodzi. Będą to między innymi noże do pizzy, noże do serów czy noże do mięsa. Jest ich naprawdę sporo!
Należy pamiętać o tym, że dobre noże kuchenne powinny być wykonane z trwałego i solidnego materiału. Najlepsze będą noże ze stali nierdzewnej, które działają bez zarzutu przez wiele lat. Możemy również zdecydować się na noże ceramiczne lub z tworzywa sztucznego. Noże z tworzywa są najtańszą opcją, ale też nie są to noże wysokich lotów. Noże ceramiczne z kolei są bardzo wytrzymałe i można je zaliczyć do średniej półki cenowej. Najdroższe będą noże ze stali nierdzewnej.